Je konopí v Nizozemí opravdu legální?

V Česku bychom mohli mít konopné prodejny již na konci roku 2023!

 

Je konopí v Nizozemí opravdu legální?

Zkrácená odpověď na zní NE. Konopí v Nizozemí není legální, nýbrž dekriminalizované pro osobní užití. Množstvím určené pro osobní užití se míní do 5 gramů konopné sušiny. Pokud dojde k policejní kontrole a vy u sebe máte takové množství, dojde k jeho zabavení, nicméně pokutu nedostanete. U vyššího množství vám hrozí pokuta nebo dokonce vězení.

Konopím se v tomto ohledu myslí to, co má vyšší množství THC než 0,05%, což je oproti momentálním Českým zákonům dvacetinásobně nižší.

 

Nizozemí, ráj konopného byznysu

V roce 1972 došlo v Nizozemí na rozdělení drog do dvou kategorií: méně a více škodlivé. Konopí bylo zařazeno do kategorie méně škodlivých. Již od roku 1972 je zde konopí prodáváno v takzvaných coffeeshopech, což jsou licencované prodejny, které mohou prodávat konopí pod určitými pravidly: zákaz prodeje mladším 18 let, prodej do 5g na zákazníka, nerušení veřejného pořádku, bez reklamy, zákaz prodeje jiných drog.

Kontrolovaným prodejem konopí vydělá Nizozemská vláda 400 milionů euro na daních, navíc je to jedno z největších turistických lákadel, obzvláště pro mladé lidi. Vytvoření sítě státem koncesovaných prodejen je také nejspíše budoucnost vývoje Českých konopných zákonů.

 

Česká proaktivita v konopných zákonech

Česká Republika se svou progresivitou v konopných a drogových zákonech obecně řadí mezi nejpokrokovější země Evropy. Již letos jsme se dočkali posunutí legální hranice obsahu THC v konopí na 1%. Pirátská strana nyní společně s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem aktivně připravuje nový návrh legislativy, jež by mohl pomoct nejen státní kase, ale i spoustě státem šikanovaných jedinců, kteří například vyrábí konopné masti pro své blízké.

Nejvíce vyzdvihovanou součástí připravovaného zákona je zdanění konopí – přesná míra není známa, ale Piráti uvádí, že by měla přinést 4 miliardy ročně do státního rozpočtu, zatímco nynější zákaz stojí stát 2,2 miliardy korun. Zisky z legalizace by se daly využít na konopnou osvětu, zároveň by se ale také jednalo o finanční injekci do státního rozpočtu, která je v době ekonomické recese velmi příhodná.

Další důležitou částí tohoto zákona je zavedení koncesí. Město nebo městská část by měla na starost vydávání a rušení koncesí jednotlivým prodejnám konopí. To znamená, že konopí bude nejspíše k dostání pouze v prodejnách k tomu určených.

Nebude se ale jednat o úplnou legalizaci, protože se předpokládá, že bude specifikován limit pro obsah THC v potravinách a obsah těžkých kovů, plísní, pesticidů a zbytkových rozpouštědel v konopných produktech.

Upravena také bude konopná reklama, lékařské konopí a další věci s tím související. Piráti uvádí, že pokud se budou účastnit na vládě, tak k legalizaci dojde do 2 let.

Zpět do obchodu
Používáme ověření věku Adulto